'Seeljocht' (Frisian for ‘Sealight’) was an investigation by both musicians and visual artists into an interpretation of the island Vlieland and their translation of it. A soundtrack inspired by the sounds of nature and video experiments projected on the dunes of Vlieland.

Seeljocht was the 2011 artist in residence project of music festival 'Into the Great Wide Open' and was also performed at 'Explore the North' festival in Leeuwarden and 'Le Guess Who' festival in Utrecht.

Participating musicians, sound- and video artists:
Piiptsjilling: Mariska Baars, Romke Kleefstra, Rutger Zuydervelt, Jan Kleefstra
Peter Broderick
Nils Frahm
Heather Broderick
Greg Haines
Sytze Pruiksma
33 ⅓ Collective

Seeljocht – (Dutch) PRESS QUOTES

"Met verstilde pianoklanken en minimalistische percussie gecombineerd met vrouwenzang maakt Seeljocht een soundtrack van het eiland. Het donkere bos rond het kleine Naar Buiten podium is de perfecte setting voor dit project en het publiek luistert dan ook ademloos. De surrealistische beelden van het eiland die op schermen naast het podium worden geprojecteerd vullen de muziek prachtig aan. Naar het einde van de set toe wordt langzaam naar een climax gewerkt die de bezoekers sprakeloos achter laat. “After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music”, zei Aldous Huxley al. Seeljocht bewijst dat nog maar eens."
Jasper van Dorp - OOR

"Seeljocht is, met dank aan de internationale samenstelling, een meertalige voorstelling geworden. Zo zingt Mariska Baars in het Engels, maar doet Jan Kleefstra dat in het Fries. Doordat er niet altijd even
1verstaanbaar wordt gezongen, komt de gesproken boodschap maar ten dele over. De klanken der natuur, de ruisende wind en zee, worden daarentegen op harmonieuze wijze verweven met de muziek.
De gevangen eilandklanken worden door de muzikanten in grofweg drie bedrijven vrijgelaten op een luisterend publiek. Terwijl minimalistische en verstilde geluiden resoneren door het bos, lopen projecties van duin en zand synchroon met de klanken die voortkomen uit het instrumentarium. Het zijn de hamers van een piano die in de duinen slaan. Een man schept het zand om, zoekt hij iets? De projecties roepen vraagtekens op, maar de beantwoording is aan de luisteraar.
(…) Met luide pulserende klanken wordt tot besluit de laatste compositie ingezet. Beats jagen door het bos, zoals de wind juttersgoed over het strand jaagt. Van het zittende publiek waagt een enkeling op te staan om mee te dansen. En wanneer het juttersgoed strandt in een zandduin, zwijgt ook de muziek. Seeljocht is een belevenis."
Peter Dijkstra - 3voor12.nl

“De muzikanten van Seeljocht schilderen aan de hand van serene sounscapes en prachtige videobeelden een portret van Vlieland en de Waddenzee. (...) Tussen dit alles door weerklinkt het ruisen van de wind en de zee, dat op bijzondere wijze wordt geïntegreerd met vervreemdende natuurbeelden van 33 1/3. De projecties van duinen, wuivende gras, overvliegende zeemeeuwen zand lopen synchroon met de verstilde, filmische klanken. Hamers van een piano die in de duinen slaan. Een man die zand omschept. Een moeizaam door het landschap ploegende tor – de intrigerende projecties geven de fantasie van de toeschouwer de vrije loop en dragen wezenlijk bij aan de muziek." (...)
Arnold le Fèbre – 3voor12.nl